Cijena: Na upit

Veličanstveni most i huk Neretve će vas trajno vezati za Konjic.

Mnogi će za Konjic reći da je mali grad, ali koliko god on površinom bio mali, njegova čar je nenadmašna. Da je privlačnost ovog grada magična uvidjet ćete nakon prvog razgovora sa jednim od njegovih stanovnika. Teško ćete naći ljude koji s toliko ljubavi govore o svom gradu i unatoč svemu mu ostaju odani u kojem god kutku planete se nalazili.

Znamenitost koje možete obići u Konjicu:

Stara Ćuprija

Sagrađena je 1682. godine i, uz Višegradsku ćupriju na Drini i Stari most u Mostaru, predstavlja jednu od najznačajnijih građevina u BiH, po mnogim komponentama, jedinstvenu srednjovjekovnu građevinu. Most je predstavljao remek djelo arhitekture XVII stoljeća. Pošto je to bio i jedini prelaz preko Neretve, 1946. godine je napravljen novi betonski most niže od ćuprije, koji je i danas u funkciji. U julu 2003. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je ovo dobro nacionalnim spomenikom od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Godine 2006-te općina Konjic je počela sa radovima na rekonstrukciji Stare kamene ćuprije, kao i revitalizaciji stare konjičke čaršije sa rekonstrukcijom starih dućana koji su bili neposredno uz most. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je u julu 2003. godine donijela odluku da se historijska građevina-ostaci starog kamenog mosta u Konjicu proglase nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Titov bunker

Titov bunker u Konjicu godinama je bio dobro čuvana tajna. Građen je u tajnosti od 1953. do 1979. godine, pod nazivom DO ARK da bi se u slučaju atomske katastrofe tu sklonili Tito i njegovih 350 najbližih suradnika. Ovaj impozantni prostor, betonske masovne konstrukcije, leži na oko 6.500 metara kvadratnih prostora i oko 300 metara dubine ispod površine zemlje. Bunker je sagrađen sa namjerom da, u slučaju (atomskog) rata, funkcioniše kao centar vojnih operacija (sklonište za Štab vrhovne komande) i sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i najbliže saradnike. Ovaj objekat, koji podsjeća na labirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom (sastoji se od brojnih rezidencijalnih prostora, sala za konferencije, kancelarija i "predsjedničkog bloka"), bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci. Do 90-ih godina izgradnja i postojanje ovog bunkera bila je najstrože čuvana vojna tajna.

Boračko jezero

Leži na sjeveroistočnom podnožju planine Prenj, na nadmorskoj visini 397 m. Bazen jezera je nastao u Boračkoj dragi procesom glacijalne erozije. Jezero ima eliptičan oblik. Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera.

Eko selo “Raj u raju”

Eko naselje “Raj u raju” nalazi se na 8 km od grada Konjic, a nudi mali vanjski bazen i restoran s jelima po narudžbi. Objekt je okružen netaknutim planinama i rijekama te predstavlja savršeno polazište za brojne aktivnosti na otvorenom. Svi bungalovi sadrže popločani dio dvorišta i mali hladnjak. Gostima je na raspolaganju vlastita kupaonica s kadom i besplatnim kozmetičkim priborom. Iz svih soba pruža se pogled na planinu i rijeku. Dostupan je i mobilni klima-uređaj. U sklopu eko naselja “Raj u raju” na raspolaganju su teniski teren i fitness centar. Ostali sadržaji uključuju igraonicu i dječji klub. U okviru objekta te u njegovoj okolici gosti mogu uživati u brojnim aktivnostima poput vožnje biciklom, pješačenja i biljara. Također je moguće organizirati rafting i planinarske izlete. Jablaničko jezero udaljeno je 2 km.