Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu. Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine, nakon čega se počeo razvijati vjerski turizam. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedno od najposjećenijih turističkih centara BiH, koje godišnje obiđe oko milijun katolika iz cijelog svijeta. Međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvotni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

Znamenitosti koje možete obići u Međugorju:

Crkva sv. Jakova

Nakon utemeljenja župe 1892. godine, prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnog tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon I. Svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 1969. godine, kada je bila i blagoslovljena. Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika.

Etno selo Herceg

Herceg etno selo Međugorje je  hotelsko-turistički kompleks otvoren krajem  2008., prostire se na pet  hektara površine gdje je sagrađeno preko  50 kamenih objekata.  Kompleks raspolaže smještajnim kapacitetima, restoranom i dodatnim sadržajima. Centar kompleksa čini restoran Herceg, zatim zaselak s 10 kamenih kuća u kojima se nalaze hotelske sobe, a  tu su još i 3 zasebne kućice apartmani. Na taj dio se naslanja  trgovački dio s desetak trgovina opremljenih rukotvorinama, suvenirima i  tradicionalnim proizvodima poput domaćeg meda ili svježe samljevenog brašna. Za poslovne namjene sagrađena je kongresna dvorana, a uz nju je impresivni  amfiteatar za  kulturna  zbivanja.. U drugoj fazi izgrađena  je multifunkcionalna dvorana Kraljica Katarina i konačno 2014 godine je otvoren vanjski bazen površine 1250 m2. Sagrađen  po najnovijoj bio design tehnologiji uz prateće sadržaje kao što je vanjski bar, fitness na otvorenom itd.