Cijena: Na upit

Grad Doboj prvi put se spominje u sačuvanim historijskim dokumentima 28. juna 1415. godine. Historija bilježi naseobine u ovom kraju već tokom kamenog doba - paleolita. Nešto više historijskih podataka sačuvano je iz nove ere, kada u ovaj grad stižu Rimljani. Oko ušča Usore u Bosnu oni grade veliki fortifikacioni objekat, potvrđujući time komunikacijski značaj ovog kraja, što će do danas ostati njegova bitna karakteristika.

Rimljani su podigli više građevinskih cjelina tokom više od četiri vijeka boravka na ovim prostorima. Izgradili su Castrum - tip vojnog stacionara za oko 4 do 5 hiljada vojnika na prostoru od 160 x 134 metra. U neposrednoj blizini Castruma nalazilo se civilno naselje - Canabea, koje su činila dva niza građevina sa ulicom između njih. To je bilo jedno od najstarijih naselja građevinskog tipa u sjevernoj Bosni. I po dolasku Slovena u ove krajeve u 7. vijeku najznačajnije naselje je takođe na ušču Usore u Bosnu, gdje su nađene vrlo stare male crkve i groblja, a u 12. vijeku se javljaju i prve sagrane sa stečcima kao nadgrobnom spomenicima. Jačanjem bosanske države u 12. vijeku gradi se tvrđava od kamena na visokoj stijeni ispod koje teče rijeka Bosna. Oko tvrđave počinje izgradnja grada Doboja, čija su urbanistička rješenja u osnovnim potezima sačuvana od naših dana. To je mediteranski tip naselja sa tragom u centru. Dobojska tvrđava i grad nastali su iz potrebe bosanske države srednjeg vijeka da kontroliše puteve kroz dolinu rijeke Bosne i ušča Usore i Spreče.

Turci zauzimaju Doboj 1476. godine, popravljaju tvrđavu 1490. godine i prilagođavaju je većoj razornoj moći topova. Austro-Ugarska vojska 1697. i 1717. godine privremeno zauzima i pali Doboj. Tokom turske okupacije Doboj se sporo razvijao. Austro-Ugarska vojska okupirala je grad 1. avgusta 1878. godine. Njegov razvoj u ovom periodu odredio je njegov geografski položaj i počeo je izgradnjom željezničkih pruga.

U Doboju možete obići sljedeće znamenitosti:

Dobojska tvrđava


Dobojska tvrđava (ili Gradina) potiče iz 13. stoljeća i nalazi se u samom gradu Doboju koji se i razvio oko nje. Početkom 21. stoljeća je rekonstruirana.

Danas je jedna od turističkih atrakcija Bosne i Hercegovine i značajan kulturno-historijski spomenik pod zaštitom države.

Najpoznatiji turistički sadržaj grada je Tvrđava u Doboju, koju Dobojlije nazivaju Gradina.

"... in Uxora suptus castrum Doboy... - U Usori pod tvrđavom Doboj", 16.juna 1415. godine logoruju vojske mađarske, tih dana u ratnom pohodu kroz dolinu Bosne. Vijest je dubrovačkih trgovaca upućena mađarskom kralju Sigismundu, a istovremeno i najstariji spomen tvrđave Doboj u pisanim historijskim izvorima. Varoš naselje ovaj dokumenat ne spominje.

Da je gradnja dobojske tvrđave kamenih zidina počela u XIII vijeku  dokazuju brojna arheološka istraživanja, nalazi nakita sa groblja na Usori i keramike iz dna južne kule dobojske tvrđave, austrijske gravire iz 1697. godine, stari turski popisi, tefteri. Ovi dokazi svjedoče o vremenu početka gradnje dobojskog utvrđenja u XIII vijeku,  prate i daju veoma vrijedne podatke o prodoru i smjenjivanjima neprijateljskih vojnih posada na ovom području, te periodima nadogradnje, popravljanja i doziđivanja dobojske tvrđave tokom ratovanja hladnim napadnim oružjem (katapultima).

Danas je dobojsko utvrđenje kulturno-historijski spomenik visoke vrijednosti koji svojom siluetom nameće obilježje savremenog grada.

Goransko jezero

Goransko jezero je mali kompleks za odmor kojeg čine, jezero, rječica, šetalište - poučna staza koja vodi do Preslice, uređena mjesta za roštilj i mini kamp za šatorsko naselje. Restoran, igralište za djecu, i parking su takođe dio ovog izletišta.

Goransko jezero je umjetno jezero u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na planini Ozren oko sedam kilometara jugoistočno od Doboja, u sjevernoj Bosni.

Goransko jezero je umjetna akumulacija koja je nastala izgradnjom brane na potoku Jošava. Brana je napravljena u vrijeme SFRJ radnom akcijom članova pokreta Gorana (pokret za pošumljavanje), mještana naselja Lipac, Jošava i Jugoslovenske narodne armije 1971. godine. Naziv je dobilo po Goranima koji su sudjelovali u radnim akcijama pošumljavanja.

Orlovo jezero

Orlovo jezero je udaljeno svega par kilometara od Petrova prateći uzvodno najljepšu Ozrensku rijeku Jadrinu. Ovo jezerce veličine jednog većeg bazena odlično je sklonište od ljetnih vrućina jer je usađeno u živu stijenu. Prava je stanica za odmor ukoliko šetate ili vozite bicikl. 

Crkva svetog apostola Petra i Pavla

Crkva "Hram svetih apostola Petra i Pavla" je smještena na sjevernom izlazu iz grada Doboja, neposredno uz glavni put i rijeku Bosnu, a posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Projekat za izgradnju crkve napravio je beogradski arhitekta Dušan Babić davne 1879. godine, ali su građevinski radovi otpočeli tek 1931. godine. Prva služba u crkvi je služena već 5. januara 1936. godine, dok je crkva osveštana 18. septembra 1938. godine.
Crkva je sagrađena u srpsko - vizantijskom stilu, u obliku krsta, čije su osnove 16,90 x 16,90 metara. Drvorez na ikonostasu dijelo je ruskog pukovnika Aleksandar Radkin, a ikone u crkvi oslikala je Aleksandra Seljanko, takođe Ruskinja.