Cijena: Na upit

Bijambarska pećina 

Bijambarska pećina Na oko 40 kilometara od Sarajeva, na putu prema Tuzli, nalazi se prelijep šumoviti predio u kojem se krije pravi biser prirode, Bijambarska pećina. Kompleks ove pećine čini nekoliko zasebnih speleoloških objekata, od kojih su za posjetioce otvorena tri. U Srednjoj bijambarskoj pećini, koja se proteže na preko 400 metara, nalazi se turistička staza sa signalizacijom i rasvjetom. Ovo je najduža pećina i sastoji se od četiri dvorane i prelijepih pećinskih ukrasa. Četvrta, posljednja dvorana, poznata je i kao „muzička dvorana" zbog svoje akustičnosti. Pećina je bogata oblicima pećinskog nakita kao što su stalaktiti, stalagmiti, draperije, bigrene kade, stupovi. Nastanjena je kolonijom šišmiša i cvrčaka, a moguće je naći i druge oblike faune.

U pećini su također pronađeni arheološki nalazi iz ledenog (životinje) i paleolitskog perioda (pećinski ljudi). Stotinjak metara od Srednje pećine nalazi se Donja bijambarska pećina, koja zapravo predstavlja ponor potoka Brodić.

Guste četinarske šume, livade, dva vodotoka s jezerima i ponorima, pećine, stijenski masiv i veoma kvalitetan zrak pružaju izuzetne uvjete za izlete, lov, ribolov, planinarenje, alpinizam, speleologiju, skijanje, branje gljiva i ljekovitih trava... Lokalitet je proglašen zaštićenim prirodnim područjem