Cijena: Na upit

Igman

Igman je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se jugozapadno od Sarajeva, okružujući planinu Bjelašnicu i dio Ilidže. Najveća tačka Igmana je visoka 1502 metra, čime se Igman svrstava u red najnižih sarajevskih planina. Igman je popularna destinacija za planinarenje i skijanje. Tokom 14. Zimskih olimpijskih igara bila je, uz Jahorinu i Bjelašnicu, jedno od glavnih borilišta. Još uvijek dosta objekata na Igmanu datira iz tog vremena, ali većina je porušena ili deavstirana tokom posljednjeg rata. Trenutno postoje planovi za novu žičaru između Igmana i dijela Ilidže - Hrasnice. Danas je Igman jedna od vodećih turističkih atrakcija u okolici grada Sarajeva.

Igman predstavljaju savršeno mjesto za aktivan zimski odmor.

Kako je sav ovaj prostor obrastao gustom šumom s mnogobrojnim životinjskim vrstama, ova planina je omiljeno mjesto za lov, ali i alpinizam, paraglajding, jahanje, planinarenje, planinski biciklizam, vožnju planinskim četverotočkašima. Igman je, usto, planina sa ekstremno visokom koncentracijom ozona, pa je kao zračna banja izuzetno pogodan za treninge sportskih ekipa. Veliko polje je za vrijeme Olimpijade služilo za takmičenje u nordijskim disciplinama, a zajedno s Bjelašnicom ima oko 50 kilometara staza za nordijsko trčanje te 160 obilježenih staza za brdski biciklizam. Na Igmanu se nalazi i jedinstveni lokalitet Mrazište (pojava toplotne inverzije), a najniža temperatura od -43,5 °C zabilježena je u januaru 1963. godine, zbog čega se ovdje nekada nalazilo uzgajalište srebrenih lisica.

Na Malom polju na Igmanu su za potrebe Olimpijade izgrađene dvije skakaonice, od 70 i 90 metara. Malo polje je s Babinim dolom povezano biciklističkom stazom.

Skijanje i boravak na Igmanu garantiraju nezaboravan doživlja.